CarbonLink ja Visma yhteistyöhön uudenlaisen hiililaskurin kehittämiseksi

Julkaistu 2.9.2021

Helsingin yliopiston ilmakehätieteilijöiden keväällä perustama CarbonLink Oy on rakentamassa ensimmäistä reaaliaikaista hiilijalanjälkilaskuria. Tutkijoiden, järjestelmäarkkitehtien ja organisaatioiden taloushallinnan yhteistyöllä pyritään helpottamaan hiilijalanjäljen laskentaa.

Vaikuttavat ilmastotoimet alkavat hiilijalanjäljen kartoituksesta. Hiilipäästöjen ymmärrys auttaa hahmottamaan organisaatioiden toiminnasta johtuvia vaikutuksia ilmastoon.

CarbonLink syntyi ideasta automatisoida hiilijalanjäljen laskentaa. Huippututkijoiden ja kokeneiden järjestelmäarkkitehtien yhdessä kehittämän palvelun avulla hiilijalanjälkeä voidaan laskea taloushallinnon datasta reaaliajassa.

– Ajatuksena on ollut toteuttaa dynaaminen järjestelmä, jota voi myös kehittää ja muokata ajan myötä, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Merli Juustila. CarbonLinkissä on osakkaina mukana ilmakehätieteen huippututkijoita, jotta ajankohtaiset tutkimustulokset saadaan myös nopeasti palvelun käyttöön.

Ohjelmistoyhtiö Visman kanssa aloitetun yhteistyön tuloksena organisaatiot näkevät hiilijalanjälkensä koko tuotannon elinkaarelta jo käytössä olevissa taloushallintajärjestelmissään. Laskuri selvittää asian reaaliaikaisesti ja antaa täten organisaatioille eväitä muokata toimintaansa.

– Olemme hyödyntäneet mallien luonnissa saatavilla olevaa avointa dataa, jota Suomessa on onneksi paljon saatavilla, kertoo Juustila.

Kuvassa Tomi, Merli, Laura sekä Jussi Helsingin yliopiston Physicum-rakennuksen edessä.

Ilmakehätieteen metodit ja päästövähennyksien liiketoiminta

CarbonLink haluaa vaikuttaa aidosti ilmastonmuutoksen torjuntaan ja kestävän tulevaisuuden rakentumiseen.

– Isoon yhteiskunnalliseen muutokseen tarvitaan modernit työkalut, jotta organisaatiot voivat aidosti osallistua ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Tiede ja liiketoiminta ovat yhdessä valtava voima, jonka haluamme valjastaa rakentamaan parempaa tulevaisuutta”, sanoo yksi CarbonLinkin perustajista, ilmakehätieteen professori Markku Kulmala.

Moni organisaatio on nostanut hiilidioksidipäästöt yhdeksi keskeiseksi toimintansa mittariksi. Kiireellisiä ilmastotoimia tarvitaan, ja päästökauppa voi iskeä kaikenkokoisiin yrityksiin. Siksi CarbonLinkin kaltaisia ratkaisuja kaivataan nyt.

CarbonLink tuottaa Vismalle palvelua Visma Green.

Lisätietoja:

Merli Juustila
merli.juustila@carbonlink.fi
p. 0503463139